به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، «انديشکده عربي مطالعات آينده» پژوهشي از پرفسور «مارک هيللر»، پژوهشگر مرکز مطالعات امنيت قومي اسرائيل موسوم به «اي إناس اس» با عنوان «جدول اعمال ژئوسياسي اسرائيل و وضعيت فوق العاده» منتشر کرده است که در آن اين پرفسور صهيونيست به اين نتيجه رسيده که اسرائيل در آينده با مشکلات و چالشهاي بسياري مواجه خواهد شد، زيرا تعدادي از هم پيمانان قدرتمند خويش در خاورميانه مثل رژيم «حسني مبارک» در مصر و «زين العابدين بن علي» در تونس را از دست داده است، در حاليکه نظام سوريه که از جمله کشورهاي خصم و دشمن اسرائيل به شمار ميآيد، همچنان پا برجا باقي مانده و قادر است تا علي رغم بحران داخلي که بيش از 25 ماه است، درگير آن شده موجوديت خود را حفظ کند. اين تحقيق را روزنامه کثير الانتشار صهيونيستي «يديعوت آحارانوت» نيز چندي پيش منتشر کرده بود.
هيللر در پژوهش خود ميگويد: «رژيم حسني مبارک در مصر قادر بود تا سياست موافقي با اسرائيل و آمريکا داشته باشد و آن را بر مردم مصر نيز تحميل کند، در حاليکه نظام حکومتي محمد مرسي، رئيس جمهوري کنوني مصر پس از سقوط مبارک علي رغم داشتن چنين توانايي و اذعان به اين در حوزه سياست خارجي همان سياستهاي گذشته مصر را دنبال خواهد کرد، اما در عمل توان چنين کاري را ندارد.
به همين دليل اين پرفسور صهيونيست نتيجه ميگيرد که ضعف محمد مرسي در تحميل سياست خارجي خويش بر مردم مصر چالشها و مشکلاتي را براي اسرائيل به وجود خواهد آورد که در دوره مبارک تلآويو به هيچ عنوان با آنها مواجه نبود.
همچنين هيللر بر اين نکته نيز تاکيد ميکند که نظام اسلامگراي جديد تونس نيز نتوانست مانع تظاهرات و راهپيماييهاي مردم اين کشور در مخالفت با اسرائيل پس از سرنگوني رژيم بن علي شود و بر اين اساس بايد گفت که اسرائيل در تونس نيز متحمل لطمهاي بزرگ شد.
در ادامه روزنامه صهيونيستي يديعوت آحارانوت به اينکه اعتراف مي کند که تلآويو براين باور است که براي تضمين امنيت خود صرف وجود نظامهاي عربي موافق و همراه با سياستهاي اسرائيل کفايت نميکند، بلکه اين حکومتها بايد قادر باشند تا اين سياستها را به ملل خود نيز تحميل کنند و اين موضوعي است که حکومت مرسي در مصر و نه حکومت کنوني تونس نتوانستند آن را تحقق بخشند.
پس از آن پرفسور هيللر نيم نگاهي به اردن مياندازد و بر اين باور است که اسرائيل در پي تحولات روي داده در اردن بسيار نگران روابط خود با اين کشور است. چراکه تحولات جاري در اردن هر روز بعد و گستره خاصي به خود ميگيرد و هر روز بر دامنه تهديدات آن عليه نظام حکومتي اردن افزوده ميشود.
به همين دليل پرفسور هيللر خواستار دخالت اسرائيل با استفاده از تمامي روشهاي موجود جهت توجيه روند حوادث و تحولات جاري در جهان عرب و ممانعت از تأثيرات منفي مستقيم و غيرمستقيم و يا تأثيرات فوري و يا غيرفوري آن بر آينده اسرائيل ميشود و در اين راه تاکيد ميکند که آمريکا بايد تمام منابع نفوذ خويش و هم پيمانانش در جهان عرب و غيرعرب را بسيج کند تا مانع تشکيل قدرتي منفي عليه اسرائيل شود که موجوديت آن را چه در حال و چه در آينده به خطر بيندازد.
در اين راستا هيللر ملاحظه ميکند، اگر واشنگتن اقدام به تسخير نهادهاي عربي منطقهاي و بين المللي مثل اتحاديه عرب، سازمان همکاري اسلامي و اموال عربي کند تا تصميمات و ديدگاههايي را بپذيرند که با سياستهاي اسرائيل همخواني داشته باشد و از پذيرش سياستهايي که به نوعي تهديد عليه اسرائيل به شمار ميآيند، ممانعت کمک کنند، اين قضيه نتايج وخيمي براي تمام اعراب درپي خواهد داشت.
اين پژوهشگر صهيونيستي در ادامه نگاه خواننده به اين نکات جلب ميکند که حکومتهاي هم پيمان آمريکا در جهان عرب همواره مطيع و فرمانبر مطلق سياستهاي آمريکا و اسرائيل در منطقه بودهاند، از جمله اينکه هيچ کدامشان خواستار توقف شهرک سازي در اراضي اشغالي و رفع محاصره از دو ميليون فلسطيني در نوار غزه نشدهاند و واشنگتن و تلآويو نيز اجازه هرگونه اقدام توسط نهادهاي عربي منطقهاي و بين المللي در راستاي حمايت از مردم فلسطين و تلاش براي آزادي اسراي مبتلا به بيماريهاي مزمن و در آستانه مرگ در داخل زندانها اسرائيل را گرفتهاند، با اين حال اکثر نظرسنجيهاي صورت گرفته تاکيد ميکنند که نه آمريکا و نه اسرائيل توان اجراي سياستهايشان را در خاورميانه ندارند و در اين خصوص به روند تحولات جاري در مصر، تونس و اردن اشاره ميکنند که همگي به زيان امنيت اسرائيل در حرکت و خارج از کنترل واشنگتن و تلآويو بودهاند. حتي اين نظرسنجيها تاکيد ميکنند که آمريکا توان تحمل هزينه و بار مالي بحران سوريه را ندارد و اين رژيمهاي دوست و همپيمانان عرب آمريکا و اسرائيل بودهاند که بهاي اجراي سياستهاي آمريکا در منطقه را متحمل شدهاند.
هيللر در اين خصوص به اين نکته اشاره ميکند که سه کشور آمريکا، انگليس و فرانسه به همراه هم تاکنون به طور رسمي 200 ميليون دلار براي حمايت از گروههاي مسلح سوري پرداخت کردهاند و اين رقمي است که مورد تصويب پارلمانهاي سه کشور طي دو سال گذشته قرار گرفته است. در حاليکه همه ميدانند که هزينههاي نظامي و تسليحاتي و حمايتهاي اراده شده از معارضان مسلح و غير مسلح سوري برانداري نظام در سوريه بالغ بر ميلياردها دلار بوده است که تماما توسط منابع عربي دوست آمريکا تأمين شده است.
به اين ترتيب اين پرفسور اسرائيلي تاکيد ميکند، اسرائيل در صورت عدم تحقق سياستهاي آمريکا در سالجاري ميلادي در منطقه که در حفظ سياست خارجي سابق تونس، مصر و اردن و رهايي از نظام کنوني سوريه، گردانها و نيروهاي مقاومت فلسطيني و عربي و ايران نمود پيدا ميکند، در آينده نه چندان دور با مشکلات بيشماري مواجه خواهد شد.
هيللر ميافزايد: به همين دليل واشنگتن اقدام به شعلهور ساختن جنگ داخلي در عراق کرده است که نماد و نمودي آشکار از فتنهانگيزيهاي طايفهاي و مذهبي دارد و دليل اين امر آن است که واشنگتن نتوانست سياست حکومت عراق و مرزهاي اين کشور را براي هدف قرار دادن سوريه در اختيار بگيرد. اگر عراق پيروي از سياستهاي برخي از کشورهاي نفتخيز عرب را ميپذيرفت، چه بسا بغداد شاهد عملياتهاي انفجاري و انتحاري و تحرکات فرقهاي نميشد و اينگونه اقدامات در اين کشور رشد و افزايش نمييافت.
بر اين اساس هيللر تاکيد ميکند که جهان عرب به طور حتم دو بخش تقسيم خواهد شد. يکي بخشي که هم پيمان واشنگتن به شمار ميآيد و در راستاي منافع آن به خصوص خدمت به منافع اسرائيل حرکت ميکند و ديگري جرياني که با سياستهاي آمريکا در تعارض است و در برابر اشغالگري اسرائيل و سياست توسعهطلبانه آن مقاومت ميکند و پايان تأثيرگذاري منطقهاي و بين المللي آمريکا در منطقه را به دليل نقش جديد روسيه و چين در خاورميانه رقم ميزند.
منبع: تسنيم